Vilken dag är det Black Friday

30 oktober 2023
Jon Larsson

: En Grundlig Översikt

Vad är Black Friday och vad finns det för olika typer?

Black Friday är en årlig händelse som markerar starten på julhandeln. Det är en dag då många butiker erbjuder stora rabatter på sina produkter för att locka kunder. Black Friday äger rum dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilket alltid infaller på den fjärde torsdagen i november. Det betyder att det datum som Black Friday infaller på varierar från år till år.

Det finns flera olika varianter av Black Friday runt om i världen, men den mest kända är den amerikanska traditionen. I USA är Black Friday en av de största shoppingdagarna på året, och många människor ställer sig i kö utanför butiker i flera timmar för att få tag på bästa erbjudanden. I Sverige har Black Friday också blivit allt mer populärt de senaste åren, och fler och fler butiker erbjuder nu rabatter under denna dag.

Kvantitativa mätningar om Black Friday

shopping

Enligt undersökningar spenderar kunderna i USA varje år miljarder dollar under Black Friday. Faktum är att försäljningen på Black Friday ofta överstiger både Thanksgiving och julhandeln. Online-försäljningen under Black Friday har också stadigt ökat. I Sverige har statistik visat att e-handeln under Black Friday har ökat år efter år, med en betydande ökning i antal transaktioner och försäljningsvolym. Många företag rapporterar också att deras omsättning under Black Friday är betydligt högre än under en vanlig dag.

Skillnader mellan olika Black Friday

En viktig faktor att notera är att olika länder har olika traditioner och förväntningar när det kommer till Black Friday. Till exempel har den amerikanska Black Friday en stark koppling till fysiska butiker och traditionsenliga köer, medan den svenska Black Friday har en större inriktning på e-handel och online-erbjudanden. Detta betyder att upplevelsen av Black Friday kan variera beroende på var i världen man befinner sig.

Det finns också skillnader mellan olika företag och butiker när det kommer till Black Friday-erbjudanden. Vissa butiker erbjuder generösa rabatter på sina produkter, medan andra kanske har mer begränsade erbjudanden. Det är också vanligt att vissa butiker har ”dörrbrottadealer”, där de erbjuder extra stora rabatter till de första kunderna som kommer in i butiken på Black Friday.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika Black Friday

En fördel med Black Friday är att det ger människor möjlighet att köpa produkter till ett lägre pris. Många ser det som en chans att göra bra affärer och spara pengar. Det kan också vara en rolig och spännande upplevelse att delta i Black Friday-shopping och upptäcka olika erbjudanden.

Å andra sidan finns det också nackdelar med Black Friday. En av de mest uppenbara nackdelarna är den överdrivna konsumtionen och köphetsen som kan uppstå. Vissa människor kan hamna i ett ”shop till you drop”-tillstånd och köpa saker de egentligen inte behöver. Det kan också vara stressigt och kaotiskt att vara bland massor av människor som alla vill ha samma erbjudanden.I videoklippet nedan kan du se en sammanfattning av hur Black Friday i USA har utvecklats genom åren och vilka effekter den har haft på både kunder och butiker.

Avslutande tankar

Black Friday är en händelse som har blivit populär runt om i världen och innebär stora rabatter och erbjudanden på olika produkter. Oavsett om du föredrar att shoppa online eller i fysiska butiker, är Black Friday en dag då du har möjlighet att göra bra affärer och spara pengar. Dock är det viktigt att vara medveten om både fördelar och nackdelar med denna shoppingdag och att handla med omsorg för att undvika överflödig konsumtion.

FAQ

Vad är skillnaden mellan amerikansk Black Friday och svensk Black Friday?

Den amerikanska Black Friday har en stark koppling till fysiska butiker och traditionsenliga köer, medan den svenska Black Friday har en större inriktning på e-handel och online-erbjudanden.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med att delta i Black Friday-shopping?

En fördel är att man kan köpa produkter till lägre priser. Det kan vara spännande och roligt att upptäcka olika erbjudanden. Nackdelar kan inkludera överdriven konsumtion och stress som kommer med överfulla butiker och köhets.

Vilken dag infaller Black Friday?

Black Friday infaller dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, vilken alltid inträffar på den fjärde torsdagen i november. Datumet varierar från år till år.

Fler nyheter